hits
Hjem Om bloggen Kontakt Arkiv Kategorier

mars 2016

Basecamp topptur

Det var siste turen før påske, og "Basecamp topptur" var noe vi hadde sett frem til lenge. I utgangspunktet var planen å dra ut til Langfjorden, og der hadde vi sett for oss påskeføre med steikende sol og god temperatur. Slik ble det ikke. 

Vi ble så uheldige at den turen vi hadde sett fram til kom samtidig som det var meldt full storm ved kysten og på fjellet. Til vår store skuffelse måtte vi endre vår destinasjon til Mattisdalen. Da vi etterhvert kom frem den tirsdagsmorgenen var det ikke bare vinden som skuffet; føret var heller ikke særlig bra. For hvert steg sugde snøen skiene til seg og vi tråkket igjennom snødekket.

Men en tur måtte det likevel bli. Å gå opp til tregrensa var ikke noe problem, men lengre ville vi ikke gå da vinden sto på for fullt lengre oppe. Fellene ble tatt av, et par bilder ble knipset "på toppen" før vi skifunksjonen på både skiene og skoene ble tatt på og vi begynte å skli nedover i skogen. Det er faktisk første gangen jeg har opplevd at det var tyngre å skli ned enn å gå opp bakken. Skiene gravde seg under snøen og den samlet seg opp rett foran beina før den til slutt ble så sammenpakket og hard at at jeg snublet og tok en salto eller to nedover bakken. Det skjedde flere ganger nedover fjellsiden, og jeg var nok ikke den eneste som slet med det problemet. 

​Vi ble så skuffet over forholdene at det som fristet mest der og da var å dra rett hjem. Alle var våte, sultne, kalde og i dårlig humør. Vi fikk snakket sammen og bestemte oss for å se på hvilke muligheter vi hadde før vi gikk til hver vårt teltlag for spise middag. 

Da vi etterhvert hadde blitt mette, varme og i litt bedre humør samlet vi oss igjen. Plutselig ble saken helt annerledes, og vi fant ut at det beste å gjøre var å bli i camp og ta en vandretur neste dag i stedet. 

​Jeg har tenkt mye på hva som gikk av oss den dagen. Hvorfor ville vi plutselig hjem fra tur? Vi som har valgt å gjøre dette i et helt år og som synes det er utrolig gøy å bare være ute? Jeg har ihvertfall lært at det ikke nytter å ta avgjørelser når man er kald, sulten og i dårlig humør. Jeg har også lært å akseptere at man faktisk ikke kan gjøre noe med været. Det er og forblir slik som det er. Noen ganger blir planene endret på grunn av dette, men hvis man lærer seg å gjøre det beste ut av situasjonen vil man kanskje oppleve at utfallet blir bedre enn hva man først hadde tenkt.

 

Valgfag topptur

Jeg kan ikke tro det. Jeg har kommet til det fjerde og siste valgfaget gjennom dette skoleåret, og ikke nok med det; jeg har bare igjen én eneste tur med toppturgjengen også. Fysøren, tiden går så fort! 

Til å begynne med hadde vi to dager i bakken i Rafsbotn for å trene på skiteknikk. Noe som var svært nyttig for min del. Jeg har aldri ofret en tanke på å kjøre "riktig" før. Jeg har bare sklidd ned bakken så raskt jeg turte, tok et par svinger og det var det. Det blir morsomere å kjøre når du kjenner at du kommer på kant og skiene tar svingen for deg. For ikke å snakke om forskjellene på å ligge mer frampå i forhold til å ligge å hvile bak i skistøvlene. Jeg har selvfølgelig mye mer å jobbe med, spesielt når det kommer til stavisett, men dette lille forkurset ga meg lyst til å lære mye mer. 

Senere i valgfaget har vi fått brukt den nye teknikkunskapen vår i offpiste terreng. Vi har vært på topptur i nærområdet, Skoddevarre, vi har vært på Russeluft og kjørt i deilig powpow i skogen, vi har vært på Raipas i fantastisk påskevær og den siste gangen var vi i Mattisdalen for å unngå de største vindkastene oppe på fjellet. Så langt har det vært et valgfag som har bydd på fantastisk mange fine øyeblikk som jeg kan ta med meg videre. Noe av det beste dette valgfaget har lært meg er at toppen ikke nødvendigvis er målet. Toppen står der unansett og man kan gå opp igjen en senere dag når forholdene ligger til rette for det. Det viktigste med topptur, ihvertfall for meg, er god skikjøring. Søk den beste snøen, for da får man mest ut av turen sin. Hvis målet er god skikjøring er det ikke nødvendig å gå over tregrensa hvis den beste snøen ligger nedenfor.


På toppen av raipas tirsdag 1. mars i påskevær

Nå er det bare en tur igjen med dette valgfaget. Det blir en overnattingstur til Jøkelfjordeidet. Der har jeg allerede vært to ganger, så jeg håper vi får testet ut noen andre ruter enn Laslettind denne gangen. Heldigvis er det et utrolig fint fjell, så jeg skal uansett ikke klage. Jeg krysser tær og fingre for at det blir en tur med fantastisk vær slik at det blir en tur verdt å huske som den siste med toppturklassen. 
 

i Vinterferien


Hvordan har deres vinterferie vært? Min har vært kjempefin! Jeg krysset fingrene for godt vær og god temperatur, og det ble det også. Kort oppsummert har jeg fått besøk helt hjemmefra opp til Alta av søsteren og kjæresten min. Vi har kost oss med sightseing i Alta sentrum, nærmere bestemt nordlyskatedralen. Vi har vært på topptur til Skoddevarre, hatt bållunsj, vært i nordlysbadet og chillet max! Vi har nemlig tråkket oss igjennom flere episoder av glee i denne vinterferien også! Det har rett og slett vært et tipp topp avbrekk før skolehverdagen begynte igjen. 

Jeg trengte dette avbrekket, for nå blir det travelt fremover! Vi skal rekke en hel haug med ting før det snart braker løs med påskeferie. Finnmarksløpet nærmer seg og vi er inne i en stor forberedelsesprosess. Jeg og resten av klassen i tillegg til mange flere har meldt oss som frivillige på løpet og skal være med på starten og i tillegg være rundt på forskjellige stasjoner underveis. Jeg vet ikke så veldig mye selv om hva som skal gjøres enda, men jeg får virkelig håpe at jeg får vite mer etterhvert. Til så lenge får dere nyte våren som kommer sigende. Her i nord er det nok vinter en god stund til, men der hjemme er det nok ikke så lenge til det første blomstene spretter opp. Ha en fin dag!