hits
Hjem Om bloggen Kontakt Arkiv Kategorier

februar 2016

Laslettind

Sist gang jeg gikk topptur på dette fjellet var det som å gå i sirup. Jeg hadde ikke spist nok mat, jeg hadde ikke sovet godt nok, jeg var sliten og kald."Dagsturen som ble lengre" hadde gitt forventninger om at turen kunne bli tung. Denne gangen gikk derimot oppstigningen mye bedre enn sist. Turen opp til Laslettind hadde vi sammen med Arktis-klassen, og med godt selskap og god form kom vi til toppen av tinden mye raskere enn jeg trodde. 


Nedkjøringen var en drøm. Det var herlig føre, og det eneste som kunne ha vært bedre var om vi hadde hatt klarvær. Det hadde vært fint, det! 

En ferieanbefaling til skientusiaster

Det begynner å bli påskeferie og høysesong for skiferie for de fleste nordmenn, og i den anledning vil jeg komme med en liten anbefaling til dere. Jeg har vært i Levi, i Finland to ganger i regi av Øytun Folkehøgskole de siste to månedene. Vi har fått veldig mye frihet til å gjøre akkurat det vi ville i løpet av den tiden vi har vært der, men jeg har for det meste sjekket ut skianlegget. Jeg skal fortelle litt kort om skisenteret, overnattingsmuligheter, litt om mat, andre aktiviteter å drive med i Levi og til slutt litt om transport. Det er verdt å merke seg at disse anbefalingene er de personlige meningene til en fornøyd skiamatør, og at dette innlegget er ikke oppfordret fra noen andre enn meg selv. 

Det er utrolig hva man kan gjøre med en haug som tilsynelatende virker tilfeldig plassert midt i de Lapplandske, flate skogene. Her finner man Finnlands største skisenter og med alle de velpreparerte løypene og mulighetene må jeg si at dette må være et lite eldorado for skientusiaster. Her er det muligheter både for nybegynnere og eksperter. Det er grønne, blå, røde og sorte løper. Prøv blant annet den bratte world cup løypa og få et aldri så lite sug i magen. Her er det også snowparker og fine offpiste-muligheter.

Foto: Skiinfo.no

Det finnes utallige hoteller, leiligheter og hytter rundt om kring og det beste er at mange av dem er i gåavstand til bakken. En liten overnattingsanbefaling for dere som skal reise med flere er Levikaira Apartments Log Chalets som bare ligger 1 km fra bakken. Dette er selvbetjeningsleiligheter med senger til 10-11 stykker. Her har de kjøkken, badstue, TV og peis. Disse hyttene er laftet og skaper ekstra god hyttestemning for dere som skal reise. Ta med eget sengetøy og håndkle og få en veldig god pris!


Foto: Privat

Denne turistvennlige landsbyen har det meste. Det finnes utallige restauranter rundt omkring i byen. Jeg har dessverre ikke fått testet ut noe spesielt da jeg og vennene mine kjøpte oss mat på supermarkedet og lagde middag på hytta. Det er det mest lønnsomme for en på studentbudsjett, men er det et sted jeg gjerne kunne tenke meg å dra til så er det til den samiske restauranten Saamen Kammi på hotellplassen til Hotel K5 Levi. Her serveres det mat fra åpen flamme i en gamme bygd under bakken. Her får man joik og Lapplandske fortellinger til maten.


Foto: Tripadvisor.com/ sammenkammi.fi

Uten at jeg har testet ut så veldig mye annet enn skibakken har jeg likevel observert mange andre aktiviteter du kan drive på med i Levi. Her kan du drive med snøskutersafari, nordlyssafari, ridning, besøke julenissen, Laino snow village eller Winter laser world, kjøre reinsdyrslede og hundeslede. I tillegg er det fine velpreparerte løyper for langrenn like ved skiheisen. Jeg skal heller ikke glemme at det er gode muligheter i selve landsbyen også. Her er det både spa og bowling og et par turer ute på livet om kvelden om du ønsker det. Det finnes flere butikker her blant annet sportsbutikker hvor du også får leid skiutstyr i tillegg er det faktisk mange fine suvenirbutikker hvor du får kjøpt samisk og finsk håndverk.


Foto: wikipedia/ discover-the-world.co.uk

Når det kommer til transport er jeg heller ikke veldig godt kjent. Jeg kom til Levi med buss fra Alta, og den turen tok ca. bare 5 timer. Det er ikke så mye i Finnmark-målestokk, men turen kan bli ganske mye lengre om du kommer sørfra i Norge. Heldigvis er Kittila flyplass ikke så langt unna selve Levi. Du kan lett komme deg til Kittila flyplass fra andre sentrale knutepunkter i Europa og ferien kan lett kombineres med en lengre Europareise. I tillegg er det gode framkomstmidler slik at du kan komme deg enkelt til Levi. Ellers har jeg observert flere busser kjørende rundt omkring i byen. Flere busser enn hva det fastboende folketallet på 2000 mennesker skulle trenge, så her er det nok en gang et tydelig tegn på et veldig turistvennlig feriested.

Kilder:

Levi.fi, http://www.levi.fi/en/ Lastet ned: 07.02.16

Levikaira Apartments Log Chalets, Booking.com, http://www.booking.com/hotel/fi/levikaira-apartments-log-chalets.no.html?aid=318615;label=New_Norwegian_NO_5226409945-oY2IgNya_IG7QnCTQ2cQPAS73336419025%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=2ffb33fa65dff85cea5b16ccb882d31e;dcid=1;dist=0;room1=A%2CA;sb_price_type=total;srfid=3dcf70e9599ab2449425dd9755e4aba4098e8d3bX1;type=total;ucfs=1& Lastet ned: 07.02.16

Den samiske restauranten Saamen Kammi, golevi.fi, http://golevi.fi/no/innkvartering/hotel-k5-levi-no/restauranter/sami-restaurant-saamen-kammi Lastet ned: 07.02.16

En magisk natt under Øytunfossen

Det var duket for den store finalen for hele isklatrefaget. Turen gikk til Øytunfossen lengst oppe i Kløftan, og der skulle vi ikke bare isklatre i to dager, men vi skulle også overnatte under den spektakulære fossen. Spenningen - og ikke minst forventningene til denne turen var skyhøy. Da mørket snek seg inn satte vi oss ned ved bålet og grillet burgere til kvelds. Stemningen steg til istaket og det ble turoveraskelse på turoveraskelse etterfulgt av mange leker og spill. Åh, bål er god stemning! Da folk begynte å pakke ut soveposer og gjøre klar diverse grotter under isen måtte vi etterhvert bare stoppe opp og se på den magiske himmelen. Denne natta må være den mest stjerneklare natta jeg noen gang har vært vitne til. Og ikke nok med det! Det var et fantastisk nordlysspill oppe på himmelen i både grønt og lilla, og det danset så utrolig magisk. Det er ikke rart at folk trodde det var noe trollsk over nordlyset i gamle dager, for selv om jeg vet hvordan nordlyset blir til er det nesten for fantastisk til å være sant. Det gjorde ikke noe at natta var litt kald. Jeg koste meg med bare å se på utsikten. Den andre dagen ble litt kaldere enn den første, og dermed ble det ikke like mye isklatring, men jeg fikk til en tur opp og ned isen likevel. Den siste isklatreturen er jo den jeg alltid vil huske. Jeg får bare krysse fingrene for at jeg får anledning til å isklatre mer senere i livet også.